Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

4.415 handtekeningen voor behoud Molse Dierenmarkt afgeleverd aan Vlaams Parlement

Vandaag trok een Molse delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de marktcommissie en de lokale horeca, naar het Vlaams Parlement in Brussel.

Daar overhandigden ze - net voor de start van de commissiezitting over de codex dierenwelzijn - de tussentijdse resultaten van een petitie voor het behoud van de Molse Dierenmarkt. Op amper iets meer dan een week tijd werd de petitie al 4.415 keer ondertekend.

Daarnaast kregen alle leden van de commissie dierenwelzijn nogmaals een brief met een inhoudelijke motivatie van ons standpunt. Hopelijk kunnen we voldoende Vlaamse parlementsleden overtuigen om een noodzakelijke aanpassing te voorzien.

Bedreiging van waardevolle lokale traditie

Onze massaal ondertekende petitie ijvert voor het behoud van de Molse Dierenmarkt, een traditie die dit jaar exact 140 jaar bestaat. De codex dierenwelzijn die de komende weken ter stemming voorligt in het Vlaams Parlement, betekent het regelrechte einde van deze waardevolle traditie.

De codex voorziet slechts de mogelijkheid om 8 keer per jaar een dierenmarkt te organiseren, wat voor een wekelijkse traditie absoluut onhaalbaar is om te overleven. Het draagvlak voor het behoud is bijzonder groot. Op amper iets meer dan een week tijd verzamelden we al 4.415 handtekeningen. Ook na de overhandiging op 17 april blijft de petitie lopen.

Bescherming als immaterieel cultureel erfgoed

Naast de petitie waarin we de Vlaamse parlementsleden met aandrang vragen om voor de Molse Dierenmarkt een vereiste uitzondering te voorzien, vroegen we voor onze dierenmarkt inmiddels al de bescherming aan van immaterieel cultureel erfgoed. Deze procedure loopt. We hopen zo snel mogelijk op goed nieuws. Een handtekening betekent niet alleen steun voor het behoud van deze waardevolle traditie, maar ondersteunt ook deze aanvraag.

Meerdere vruchteloze pogingen

De afgelopen maanden ondernamen we al meerdere pogingen om de Vlaams minister voor dierenwelzijn te overtuigen om zijn ontwerpcodex aan te passen. We ontvingen uitsluitend teleurstellend nieuws, zonder enige inhoudelijke motivatie in het laatste antwoord. Hopelijk kunnen we voldoende Vlaamse parlementsleden overtuigen om een noodzakelijke aanpassing te voorzien.

Deel dit artikel